Održano I stručno usavršavanje u 2023. godini

Screen Shot 2019-02-07 at 16.28.14

Prvi seminar stručnog usavršavanja u ovoj godini u organizaciji Saveza za konjički sport Srbije – OFD održan je 21. januara 2023. godine na Univerzitetu „Metropoliten“ u Beogradu. Po prvi put bila je otvorena mogućnost i online praćenja predavanja kome se priključilo 45 polaznika iz cele Srbije, dok je lično prisustvovalo 30 sportskih stručnjaka, stručnjaka u sportu i takmičara Saveza iz Beograda, Bora, Novog Sada, Pančeva, Niša, Subotice  i drugih gradova.

Digitalni svet koji nas okružuje neminovno ima uticaj i na konjički sport, pa je tako izbor teme „Vidljivost u digitalnom svetu“ logičan i koristan alat u radu klubova i saveza kako bi njihov rad bio unapređen i vidljiviji. Predavač, Katarina Andrić, master informisanja i komunikacija na univerzitetu Pariz II Panteon Asas, predstavila je mogućnosti digitalnog sveta, drušvenih mreža, kao i osnovna pravila kako bismo mogli na najefikasniji način da prenesemo željene poruke određenim ciljnim grupama u cilju promocije rada i dostignuća.

Važan segment u očuvanju i zaštiti dobrobiti konja je i sprečavanje zloupotrebe lekova i ostalih sredstava koja utiču na sposobnosti i na zdravlje konja koji su u trenažnom procesu. Predavač , dr Natalija Milčić Matić, vodi sektor za konje u okviru Antidoping agencije Srbije od osnivanja 2008. godine, a njeno predavanje dalo je jasniju sliku o procedurama, iskustvima i merama koje ADAS sprovodi proteklih 16 godina u cilju zaštite našeg sporta. Poseban akcenat je stavljen na proširene odgovornosti svih ljudi koji čine tim oko konja kao sportiste, a koje diktira Međunarodna konjička federacija u cilju sveobuhvatne zaštite dobrobiti konja.

Standardi ishrane konja i kolike kao posledice nepravilne ishrane i tretmana su stalna tema u konjičkom svetu. Veliko iskustvo oko optimalne ishrane, kolika i nužnosti hiruških zahvata pretočio je u veoma interesantno predavanje DVM Ivan Rakić, koji je o svom domaćem i međunarodnom radu u prevenciji i lečenju kolika u Belgiji i Engleskoj imao dosta da kaže. Svi vlasnici, treneri i ljubitelji konja znaju koliko su kolike opasne i neizvesne ukoliko se blagovremeno ne rešavaju, a o mogućnostima savremene veterine u ovoj oblasti DVM Rakić istakao je neophodnosti prepoznavanja i delovanja u prvih nekoliko časova od prvih simptoma i o pogrešnim verovanjima da se višednevnim davanjem lekova putem injekcija može rešiti veoma ozbiljan problem nastao u crevima konja.

Konjički klubovi kao članovi Saveza za konjički sport Srbije – OFD imali su priliku da se podsete i upoznaju sa organizacijom rada sportskih organizacija. Višnja Andrić, generalni sekretar Saveza, je ovu temu učinila razumljivom i lako dostupnom s obzirom na poštravanje standarda i zakonskih regulativa. Predavanje sa praktičnim primerima dali su jasnu sliku predstavnicima klubova i onima koji žele da osnuju klubove sa koliko ozbiljnosti moraju da se angažuju kako bi sva dokumentacija i rad bili u zakonskim okvirima.

Ono što je osnova napretka svake grane sporta je strategija razvoja koja je neophodna kao okvir budućih aktivnosti. Predavač, Milan Đorđević, menadžer u sportu i međunarodni sudija i stjuard predstavio trenutni obim našeg konjarstva kao i strateške ciljeve i korake kojima bi trebalo da se kreće cela konjička industrija u Srbiji kako bi se povećao ne samo obim sporta već i poslovanja svih činilaca konjičke industrije. Takođe je istakao važnost stalne edukacije svih činilaca sporta kako bi rad sa konjima bio bezbedan i kako bi se očuvalo zdravlje, dobrobit konja, kao i životna sredina u kojoj borave i iz koje dobijaju hranu. Neophodnost adekvatne infrastrukture za držanje, odgoj i sport su samo neki od najzahtevnijih strateških zadataka budućeg rada.