Voltižovanje

horse-2574395_1920
POGLEDAJTE SVE AKTUELNOSTI za voltižovanje

Gimnastika na konju (Vaulting) je disciplina na programu svetskog prvenstva, kontinentalnih, regionalnih i nacionalnih šampionata.

Takmičar izvodi figure na konju u pokretu. Cilj je da se pokaže lakoća i uvežbanost izvođenja figura, kao i razvijen osećaj balansa i koordinacije pokreta tokom izvođenja radnji.

Voltižovanje je disciplina koju takmičar, odnosno voltižer, izvodi na leđima konja, što zahteva izuzetnu fizičku spremnost, usaglašen i harmoničan odnos sa konjem i prvoklasni timski rad.

Voltižovanje je podeljeno na 4 kategorije takmičenja:

  • individualno za žene,
  • individualno za muškarce,
  • takmičenje u paru,
  • takmičenje u timu.

 

Broj takmičenja je znatno povećan u proteklih 10 godina, a broj registrovanih konja i takmičara takođe je u porastu, jer voltižovanje je za gledaoce pravi spektakl.

Veruje se da poreklo voltižovanja ima svoje tragove u igrama starih Rimljana gde su se veštine pravljenja akrobatskih figura pokazivale na leđima konja.

FEI prepoznaje voltižovanje kao konjičku disciplinu od 1983. godine.

Konj u krugu prečnika 15 m kreće se kenterom, a usmerava ga vodič na kraju lonže. U takmičarskom voltižovanju konj i takmičari ocenjuju se ocenom od 1 do 10.

Takmičenje se sastoji od 7 obaveznih vežbi i  koreografije slobodnog stila sa muzikom. Svaka vežba se ocenjuje po skali od 1 do 10, a ocenjuju se i konji po kvalitetu kretnje i saradnje sa jahačem.

Program individualnog jahača traje 1 min, para 2 min i tima 4 minuta.

Komponente slobodnog stila uključuju rutinu pojahivanja i silaženja, stoj na rukama, kolenima, i pokrete u prostoru kao što su skokovi i okreti.